to top

Helsinki Central Library

The Library will be the focus of attention of the entire site, located on a prominent spot and very visible from the neighboring streets. As a public amenity, it needs to be inviting and barrier free. The green roof would be a welcoming extension and a major events space, for education, meeting and reading. Lobby public spaces feature viewing of exhibitions and films, intertwining cultural and communication with learning. These features will be presented within the context of promoting context of promoting public awareness and familiarity with the most up to date digital communication technology. Cinema in the basement, connected to a public sauna and restaurant. Operation of all these functions is designed to be completely independent of the Library hours of operation. Massing is formed by a gentle scissor slope, home to a greenspace as a natural extension of the surrounding park. From the standpoint of its three dimensional manifestation, the proposal has two intertwined central elements: one symbolic and the other one programmatic.

STATUS
Competition